Άρθρα

Μια μικρη αναφορα στο λινελαιο

Μιά μικρή αναφορά στο λινέλαιο.

Το λινέλαιο παράγεται από την έκθλιψη των σπόρων του λιναριού (flax seeds). Υπάρχουν δύο τρόποι: Η ψυχρή, και η θερμή έκθλιψη. Στην μέν ψυχρή έκθλιψη, παράγεται μικρότερη ποσότητα λινελαίου αλλά ανώτερης ποιότητας, ενώ στην θερμή περισσότερη ποσότητα, κατωτέρας ποιότητας.

Το λινέλαιο ανήκει στην κατηγορία των ξηραινόμενων ελαίων με πολυμερισμό, και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές εφαρμογές όσο αναφορά την επεξεργασία χρωμάτων βερνικιών η και αυτόνομο σε συνδυασμό με κάποια στεγνωτικά και καταλύτες που επιταχύνουν την ξήρανση του, όπως τα προϊόντα DC.Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες εταιρίες κατασκευής χειροποίητων κυνηγετικών όπλων χρησιμοποιούν ως φινίρισμα το λινέλαιο. Αυτό συμβαίνει κυρίως για δυο βασικούς λόγους, ο πρώτος είναι η προστασία που παρέχει το λινέλαιο από το εσωτερικό του ξύλου πρός τα έξω, ενώ αυτό δεν μπορεί να συμβεί με το λούστρο για παράδειγμα, και ο δεύτερος λόγος είναι ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΙΑΣ ΡΙΖΑΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΝΕΛΑΙΟ.

Υπάρχουν φυσικά και άλλοι πολλοί λόγοι όπως η βελούδινη αίσθηση κατά την αφή η υπέροχη διακριτική λάμψη χαρακτηριστική του λινελαίου, το ότι μπορεί το ξύλο να αναπνέει ελευθερα, το ότι μπορούν να επιδιορθωθούν τυχόν εκδορές ευκολότερα από ότι αν ήταν λούστρο κ.τ.λ. Όπως αναφέραμε παρα πάνω το καλύτερο λινέλαιο από άποψη ποιότητας είναι το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, αυτό χρησιμοποιούμε και εμείς σε όλα τα προϊόντα DC, υπάρχουν επίσης πολλές κατηγορίες λινελαίου όπως ωμο λινελαιο (Raw linseed oil), βρασμένο λινέλαιο (boiled linseed oil), λινέλαιο του Ήλιου (Sun-thickened linseed oil) ραφιναρισμένο λινέλαιο (refine linseed oil),θερμο λινέλαιο (Stand oil) το οποίο θερμαίνεται απουσία οξυγόνου στους 300 βαθμούς κελσίου, είναι παχύρευστο, χρησιμοποιείται ως midium, και σε συνδιασμό με άλλα λινέλαια επιταχύνει τον χρόνο στεγνώματος. Επίσης το λινέλαιο ονομάζεται και (Flaxseed oil).

Τα προϊόντα DC είναι συνδυασμός ελαίων με βάση το ωμό λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης φίλτρα UV για προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες καθώς επίσης και ρητίνες ουρεθάνης για την αντοχή στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του κυνηγιού.

Go to top